joi, 19 mai 2016

Cosul zilnic al mintii sanatoase

Care este hrana de care are nevoie mintea noastra pentru a fi sanatoasa?


Stim deja cu totii ca pentru a ne mentine starea de bine fizica avem nevoie de o dieta echilibrata (conditie necesara, dar nu suficienta), care sa ne asigure nutrientii necesari functionarii optime a corpului nostru. Cum ar fi daca am oferi si sanatatii noastre psihice atentia cuvenita? Dr. Dan Siegel a gandit un platou zilnic al mintii sanatoase ce include o serie de elemente necesare pentru o viata echilibrata.

Ritmul vietii moderne ne face sa ne focalizam cel mai mult atentia asupra lumii exterioare si in acelasi timp sa ne simtim instrainati de ceilalti, fara sa reusim sa realizam cu cu ei conxiuni cu semnificatii reale. Fragmentarea atentiei datorate numeroaselor activitati pe care le facem in acelasi timp si suprasolicitarea cu mari cantitati de informatii duc la pierderea sensului si a perceptiei nostre ca fiinte complete. In aceste conditii, implinirea nevoii noastra de a avea o minte sanatoasa devine o adevarata provocare.

Cosul mintii sanatoase cuprinde sapte activitati zilnice de care avem nevoie pentru a ne mentine starea de bine. Acestea reprezinta un set complet de „nutrienti mentali” de care au nevoie creierul si relatiile tale pentru a functiona la capacitate maxima. Oferindu-ti in fiecare zi cate putin din aceste daruri, le integrezi in viata ta si iti dai astfel ocazia sa iti coordonezi si sa iti echilibrezi in mod optim functionarea zilnica. Aceste activitati esentiale sustin si intaresc conexiunile interne ale creierului si in acelasi timp si relationarea cu tine insuti, cu ceilalti oameni si cu mediul in care traiesti.


Sapte activitati zilnice pentru a-ti optimiza viata si a-ti crea o stare de bine:

Timp pentru concentrare
Cand ne focalizam in mod intentionat atentia asupra unor activitati ce urmaresc atingerea unui obiectiv, conexiunile noastre neuronale se intaresc.

Timp pentru joaca

Este acel timp pe care ni-l acordam pentru a fi spontani, creativi, in care ne bucuram de experiente noi, libere si amuzante.

Timp pentru conectare

Presupune interactiunea directa cu alte persoane si conectarea cu natura.

Timp pentru activitate fizica


Miscarea fizica (sportul, dansul sau chiar mersul) are efecte benefice asupra starii noastre de bine psihice.
Timp pentru interiorizare

Este timpul pe care il petrecem cu noi insine, in care ne focalizam atentia catre interiorul nostru, asupra propriilor senzatii, imagini, emotii si ganduri.

Timp pentru relaxare

Mintea are nevoie si de timp sa „zburde”, sa se relaxeze, fara a fi directionata catre un obiectiv specific.
Timp pentru odihna

Timpul suficient alocat somnului si odihna din timpul zilei au rolul de a oferi posibilitatea mintii si trupului nostru de a se regenera si a-si reface energia.

Fiecare dintre noi este, in anumite privinte, diferit de ceilalti. Nevoile noastre sunt si ele diferite si se schimba de-a lungul timpului, odata cu noi. De aceea nu exista reguli stricte in privinta timpului alocat acestor activitati sau a repartizarii lor pe parcursul unei zile. Important este sa devenim constienti de intreaga paleta de activitati mentale esentiale, sa ne asiguram ca folosim ingredientele potrivite in dieta noastra psihica, chiar si pentru scurt timp si sa gasim echilibrul in tot ceea ce facem.
Sa ne fie de bine!
Cu drag,
Psihoterapeut Magdalena Smolinschi