miercuri, 13 aprilie 2016

CE VAD CEILALTI LA MINE SI CE VAD EU LA EI?


Am auzit de curand de la o persoana avizata in domeniu ca in urma unor studii s-a demonstrat ca, de fapt, comunicarea verbala ocupa doar un procent de 7% din modul in care transmitem informatii celor din jur. Cand am auzit acest lucru am fost usor surprinsa, insa m-am lamurit imediat ce am inceput sa ma misc si sa vad si alti oameni in miscare. Am observat ca daca priveam doua persoane cum vorbesc, chiar si de la distanta, fara sa le pot auzi ce spun, puteam de multe ori sa-mi dau seama de starea pe care o au, uneori si ce ar putea spune. Probabil asa se explica si momentul acela cand cineva iti spune ca “am vorbit atat de mult, incat ma dor mainile”, cum doua persoane care nu vorbesc aceeasi limba reusesc sa se inteleaga.


Lucrez cu oameni si imi aduce multa bucurie ceea ce fac. Astfel intalnesc multe persoane si nu de putine ori mi s-a intamplat sa imi dau seama de cum se simte cineva inainte sa vorbeasca. Ulterior apar si confirmarile, una cate una. Lucrand mult pe exprimarea nonverbala am putut observa in timp cat de importanta este aceasta in vietile noastre si cat de mult spune nonverbalul nostru celorlati despre omul care suntem in acel moment. In functie de gesturile pe care le facem, de tonul si ritmul vocii, de mimica si formele pe care le ia corpul nostru, transmitem mesaje celor din jur. Acesta poate fi unul din motivele pentru care apar dificultati in relatiile dintre oameni atunci cand verbalul unei persoane (care e mai usor de controlat) spune cu totul altceva decat nonverbalul ei (acesta fiind mai greu de constientizat si gestionat). Sau una din explicatiile pentru care o persoana ce-si poate controla mai bine gesturile si vocea, transformandu-le intr-o masca pe care o arata celorlati, aduna atatea frustrari datorita faptului ca nu exprima in exterior ceea ce simte si gandeste in interiorul sau, incat are perioade in care “explodeaza”. Caci fiecare persoana aspira (constient sau nu) sa fie deschisa si naturala in relatiile sale cu ceilalti.


Din propria experienta din ani trecuti va pot spune ca este de-a dreptul eliberator sa incepi sa-ti dai voie sa fii exact asa cum esti tu, sa lasi deoparte mastile una cate una pana ajungi sa fii congruent cu tine insuti, sa te accepti si sa te imprietenesti mai intai tu cu tine ca apoi sa le poti face cunostinta si altora cu omul care esti cu adevarat. Si in cele din urma sa-ti gasesti linistea si pacea …. 

Tu cum comunici cu cei din jur?

Cu drag de oameni,
Alina Florea
Psihoterapeut Centrul Dianthis