joi, 12 mai 2016

Draga mama, ajuta-ti copilul sa isi iubeasca tatal!

M-a intrebat odata o mamica daca ar trebui sa isi lase copilul sa isi mai vada tatal. Spunea ca acesta ii promite mereu ca va petrece timp cu el si de cele mai multe ori nu se tine de cuvant. Cu siguranta raspunsul este da. O fiica sau un fiu care se simte deconectat de tatal sau e mai probabil sa intampine dificultati in viata sa de adult. In schimb, daca simte apropiere fata de tata, chiar daca acesta nu este consecvent in relatia cu al sau copil, are mai multe sanse de reusita in viitor.

Incurajeaza-ti copilul sa isi iubeasca tatal in mod deschis. El are nevoie sa stie ca poate avea o legatura apropiata cu tatal sau indiferent de cat de satisfacatoare sau de dificila este relatia ta cu partenerul sau fostul partener. Ba chiar aceasta nevoie este si mai mare atunci cand voi, cei care i-ati dat viata, nu va mai regasiti in ceea ce v-a unit candva. Stii de ce? Pentru ca daca tu nu o faci, sau daca incerci sa ii separi, copilul tau va gasi modalitati, adesea inconstiente, de a-si dovedi loialitatea. Adesea el va manifesta acele trasaturi sau comportamente ale tatalui considerate ca fiind negative, ei fiind conectati la nivel inconstient.

De aceea, este important ca al tau copil sa stie ca usa catre tatal sau este mereu deschisa. Acum tu ca mama, adreseaza-ti intrebarea: `Sunt dispusa sa las la o parte durerea si frustrarea pe care mi le-a provocat relatia de cuplu, stiind ca asta il va ajuta pe copilului meu?`. Cu siguranta este o mare provocare, dar este esential. La un anumit nivel, tu detii cheia catre fericirea viitorului adult pe care il ai acum in grija.

Faptul ca iti ajuti fiica sau fiul sa isi intareasca relatia cu tatal nu va diminua apropierea lui fata de tine. Dimpotriva, legatura voastra va fi si mai profunda. Chiar daca nu-ti va spune, copilul tau iti este recunoscator pentru ceea ce faci.
-Incepe sa ii spui lucruri pozitive despre tatal sau. Nu conteaza ce varsta are copilul. Poate avea 5, 15 sau 45 de ani. Nu e niciodata prea tarziu pentru un fiu sau o fiica sa isi primeasca tatal in inima. De asemenea, nu are importanta daca tatal lui traieste sau  nu, daca este in relatie cu o alta femeie sau poate e in spatele gratiilor. Daca iti poti ajuta copilul sa isi accepte tatal, acest lucru va servi cel mai bine linistii sale interioare.
-Povesteste-i copilului tau cum v-ati intalnit si cum ti-a castigat inima tatal lui. O imagine pozitiva a apropierii pe care ai impartasit-o candva cu tatal sau ii poate aduce fiului sau fiicei tale calmul interior si starea de bine.
-Spune-i despre calitatile pe care le-ai admirat cel mai mult la tatal sau si arata-i copilului ca aceleasi calitati exista si in el. De exemplu, ii poti spune ca este inteligent, creativ si frumos exact ca tatal lui. Alege trasaturi pe care copilul tau le-a preluat de la tata si spune-i: `Am iubit aceste calitati ale tatalui tau`. A-ti incuraja copilul sa accepte cu deschidere ceea ce mosteneste de la tatal sau, inseamna a-i valida sentimentele si a-l valida ca persoana.

Cand copilul tau iti simte autenticitatea, el va deveni deschis la a-l primi pe tata in inima sa. Este unul din cele mai valoroase lucruri pe care le poti face tu ca mama si reprezinta un pas important in a-ti ghida copilul pe calea unei vieti implinite, fericite si de succes.

Cu mult drag, 
Psihoterapeut Magdalena Smolinschi