joi, 5 mai 2016

CONSTELATII FAMILIALE - SUCEAVA


Constelațiile Familiale reprezinta o metoda de psihoterapie sistemica de grup, un proces unic și profund de explorare terapeutică a forțelor inconștiente care ne conduc în viață și care se pot manifesta prin dificultăți în relații, carieră, sănătate sau chiar în privința banilor. Acest procedeu oferă o imagine tridimensională sistemică sau o hartă a vieții unei persoane așa cum este ea în prezent. Este un mod simplu și în același timp foarte puternic de a explora încurcăturile și blocajele din realitatea noastră de zi cu zi prin identificarea posibilelor surse ce se regăsesc în istoricul familial. Metoda aduce conștientizare și claritate asupra provocărilor personale prin focalizarea atenției clientului asupra rădăcinilor sistemice ale dificultăților.

Pentru ca iubirea într-o familie să înflorească, iar membrii ei să crească și să se dezvolte armonios împreună, este nevoie de adevăr și de ordine. Bert Hellinger, intemeietorul acestei metode terapeutice, spune ca există trei aspecte fundamentale care asigură funcționarea optimă a familiei și care stau la baza metodei constelațiilor, pe care el le numește „legile iubirii”:
-toți membrii unei familii au un drept egal de a aparține acelui sistem familial;
-toți membrii unei familii se supun unei ierarhii, acordându-se prioritatea și respectul cuvenit celor care au intrat primii în acel sistem;
-în familie trebuie să existe un echilibru între a da și a primi, adică între ceea ce membrii săi iau și ceea ce dau sistemului.
Avand la baza aceste trei principii esentiale, Constelațiile oferă deschidere către o schimbare pozitivă în viață și arată moduri în care procesul de vindecare poate să apară.

Cum se lucrează în constelațiile familiale?
Persoana care lucrează în constelație își formulează o intenție, un obiectiv. Metoda utilizează participanții din grup ca reprezentați pentru persoane semnificative din viața clientului cum ar fi membri ai familiei, colegi, parteneri, foști parteneri etc. Uneori pot fi reprezentate concepte cum ar fi o emoție, țara de origine sau destinul. Din rolul de reprezentanți sau doar ca observatori ai procesului, participanții adesea dobândesc insight-uri profunde asupra propriei vieți.


Ce problematici pot fi abordate prin metoda Constelațiilor Familiale?
Ignorarea și nerespectarea legilor iubirii duce la ceea ce Bert Hellinger numeşte încurcături sistemice. Ele au legătură cu excluderea (încălcarea legii dreptului egal de a aparţine), cu dezordinea în ceea ce priveşte locul în sistem (încălcarea legii ordinii) şi cu dezechilibrul în ceea ce priveşte schimbul (încălcarea legii echilibrului între ce dai şi ce iei din sistem).

Manifestările ce pot apărea ca urmare a încurcăturilor din sistem pot lua diferite forme:
-repetiții și situații asemănătoare pe care le trăiesc unii membrii ai familiei cu ceea ce au trăit alte persoane din același filon familial;
-dificultăți în relaționarea cu membrii familiei din prezent;
-comportamente și simptome fizice aparent inexplicabile ale unor membri ai familiei;
-dificultăți și blocaje observate la nivel individual.

Procesul constelațiilor revelează o imagine simplă și puternică a dinamicii familiale care îi permite clientului să aibă o privire plină de compasiune a întregii situații și asupra tuturor membrilor de familie. Participarea la constelații înseamnă posibilitatea de acces interior la compasiune și acceptare, oferă un sens foarte concret unei perspective mai înalte asupra vieții noastre și a celor de lângă noi sau de dinaintea noastră, o perspectivă a adevarului, a solidarității, a destinului și demnității umane.

Un atelier de Constelații Familiale, poate avea efectul unui an - doi de terapie individuală deoarece grupul oferă un câmp suport de siguranță, de conținere și mai ales energia necesară pentru a dizolva și schimba ceea ce a fost creat, menținut și întreținut atât de mult timp și care afectează viața persoanei.

Unde are loc atelierul?
Orasul Suceava

Când?
Sâmbătă și duminică, 14-15 mai 2016, orele 10.00 – 18.00 (cu pauză de prânz)

Cine susține atelierul?
Alina Florea
-psiholog, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie
-facilitator de constelații familiale

Magdalena Smolinschi
-psiholog, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie
-facilitator de constelații familiale


Pentru înscrieri și informații suplimentare, vă rugăm trimiteți mesaj scris pe adresa de email centrul.dianthis@gmail.com sau apelați numerele de telefon:
0740.132179 - Denis Adomnitei (Suceava)
0744.797250 – Magdalena Smolinschi (Iași)
0758.317790 – Alina Florea (Iași)