vineri, 13 noiembrie 2015

WORKSHOP DE CONSTELATII FAMILIALE






Ce înseamnă o constelație de familie?

Constelația de familie este o metodă de psihoterapie de grup din cadrul terapiilor sistemice care explorează dinamicile ascunse din familii și grupuri umane, pentru a oferi o nouă înțelegere și  o viziune proaspătă asupra relațiilor.
În constelații, pentru a furniza o imagine mai completă a individului ca parte a unui grup de sisteme, în loc să ne vedem pe noi ca indivizi separați, privim și cercetăm rețeaua de relații în sistemul mai larg și orice eveniment semnificativ care a avut impact asupra familiei și membrilor săi.
Fiecare dintre noi suntem membrii ai mai multor grupuri și sisteme, mai mari sau mai mici; acestea includ grupul familial, grupul de muncă, grupul de prieteni și altele. Toate acestea ne influențează gândurile, sentimentele și comportamentele în funcție de gradul în care ne dorim să fim incluși și de puterea lor de incluziune. Sistemul cu cea mai mare influență este familia, iar din neînțelegerea nevoii noastre de apartenență la aceasta iau naștere cele mai mari dificultăți. În cadrul familiei suntem formați și modelați în mare măsură în modalități pe care uneori nu le înțelegem.
Familia, la rândul ei, este rezultatul unei istorii care o modelează, astfel încât orice eveniment major rămâne înscris în familie în comportamentul membrilor ei, în trăirea și exprimarea afectivă, în convingeri și judecăți mai conștiente sau mai ascunse, în valorile care sunt transmise implicit copiilor prin educație și exemplu propriu. Toate situațiile și evenimentele traumatizante prin care au trecut părinții, bunicii și alți membri ai familiei ne influențează alegerile pe care le facem, ne perturbă adaptarea creativă, spontană, flexibilă, naturală la prezent fără să fim conștienti. Deseori a vedea și a simti adevărata realitate a familiei constituie calea către restabilirea increderii fundamentale în părinți, în izvorul vieții.
  Constelațiile oferă lentilele prin care putem vedea mai ușor rădăcinile unei situații problematice, cu ajutorul cărora putem ieși din dinamica în care suntem prinși fără cunoștința noastră. Prin urmare o constelație poate ajuta foarte mult o terapie individuală, dupa cum o constelație poate fi chiar inceputul conștientientizării nevoii unei forme de terapie.
          
     
Cum se lucrează în constelațiile familiale?

O constelație este un proces de căutare a unei soluții, bazându-se pe examinarea conexiunilor între diferite elemente ale sistemului de familie, inclusiv acele persoane sau evenimente cărora nu li s-au acordat importanța și recunoașterea cuvenite.
Există trei aspecte fundamentale care asigură funcționarea optimă a familiei și care stau la baza constelațiilor: dreptul egal al tuturor membrilor de a aparține sistemului familial, respectarea ordinii și a ierarhiei și echilibrul dintre „a da” și „a primi” între membrii acestuia.
Clientului i se cere să creeze o reprezentare spațială  a familiei sau a evenimentelor semnificative utilizând persoane din grup. Această reprezentare spațială generează noi informații și noi perspective asupra dinamicii familiei. Adesea aceste dinamici erau până atunci doar în parte sau deloc conștientizate de către client. Alte informații sunt obținute apoi din relatările reprezentanților despre cum se simt și ce se întâmplă în interiorul lor în fiecare poziție spațială pe care o ocupă. Scopul este de a identifica locul de unde pornesc problemele sau dificultățile din sistem care afectează clientul, evenimentul din trecutul familiei și persoana dintre antecedenti care a avut pentru prima dată experiența ce afectează familia până în prezent.
Terapeutul facilitează apoi restabilirea ordinii în sistem, în măsura în care clientul este pregătit să lase responsabilitățile cu cei cărora le aparțin și să rămână doar cu ceea ce este al lui cu adevărat, cu viața sa așa cum a fost și cu destinul său așa cum este. Acest lucru este posibil doar dacă clientul reușește să vadă și să accepte adevărul cu deschidere, cu respect și onorând istoria tuturor membrilor familiei sale, restabilind astfel  demnitatea acestora.
Esența constelațiilor este acceptarea adevărului și a propriului loc in familie. Putem spune în alți termeni că o constelație înseamnă și accesul la un grad mai înalt de maturitate și renunțarea la gândirea si iubirea caracteristică copilului. Acest lucru duce la autonomie, la separarea de familie, la libertatea care permite trăirea propriului destin.
În urma participării la un workshop de constelații clienții pot constata  îmbunătățiri în relațiile lor semnificative, dar în primul rând în bunăstarea lor fizică și emoțională. Participanții experimentează de asemenea apariția unui sentiment de deschidere și de vitalitate mai mare in viața lor.
Procesul constelațiilor revelează o imagine simplă și puternică a dinamicii familiale care îi  permite clientului să aibă o privire plină de compasiune a întregii situații și asupra tuturor membrilor de familie. Participarea la constelații înseamnă posibilitatea de acces interior la compasiune și iertare, oferă un sens foarte concret unei perspective mai înalte asupra vieții noastre și a celor de lângă noi sau de dinaintea noastră, o perspectivă a adevarului, a solidarității, a destinului și demnității umane.

Unde are loc workshop-ul?
La Centrul Dianthis din Iași, Bd. Nicolae Iorga, în clădirea cu Laboratoarele de analize medicale Ștefania, etaj 2.


Când?
Sâmbătă 21 noiembrie 2015 între orele 9.30 – 17.30 (cu pauză de prânz)


Cine susține workshop-ul?
Alina Florea
-psihoterapeut sistemic de cuplu și familie
-facilitator de constelații familiale

Magdalena Smolinschi
-psihoterapeut sistemic de cuplu și familie
-facilitator de constelații familiale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu