luni, 28 septembrie 2015

CUM ARATĂ ZIDUL TĂU?




Ți s-a întâmplat vreodată să dorești să mergi înante, să-ți continui drumul și să-ți atingi obiectivele și să nu poți înainta, sau dacă reușești, o faci cu multe eforturi și mult mai mari decât e necesar? Poate că te simți ca și cum ai merge printr-o mlaștină în care te afunzi la fiecare pas. Sau pare că te lovești de un zid la fiecare încercare a ta de a înainta, iar dacă încerci să îl ocolești, nu îi găsești capătul.


Cum arată zidul tău?  Poate că e atât de înalt încât pare nesfârșit sau poate că e doar cât un gard obișnuit. Cum e construit? E făcut din cărămizi ușoare, pe care le poți oricând dărâma, sau e impenetrabil, cu mai multe rânduri de piatră bine închegată, ca al unei fortificații? E construit recent zidul tău? Sau poate că e foarte vechi și se văd pe el urmele trecerii timpului.


Acum observă unde te afli când privești zidul. Poate că ești în interiorul spațiului pe care îl împrejmuiește, poate în afara lui. Ce rol îndeplinește el? Te apără pe tine de ceilalți, de eventualele pericole din exterior, te ajută să eviți ceea ce îți provoacă teamă? Sau adăpostește o parte din tine în jurul căreia, cu multă iubire ai ridicat construcția ca să poți supraviețui tu, cel care ai rămas în contact cu lumea din jur?





Indiferent ce înălțime, culoare, grosime sau vechime are, dacă are porți și ferestre sau nu, zidul tău te-a protejat cu succes, te-a apărat de atacurile din exterior și te-a ajutat să nu te simți expus. El te-a ferit de suferința și durerea pe care le-ai trăit când nu ți-au fost împlinite nevoile, când nu ai primit acceptarea și iubirea pe care fiecare dintre noi le merită indiferent ce ar face.


În același timp însă, zidul tău te-a izolat și înstrăinat de tine însuți, de cel care ești cu adevărat și poate că și de cei din jurul tău. Asta pentru că, odată cu trecerea timpului, el adevenit din ce în ce mai trainic, până când a interupt poate chiar în totalitate comunicarea dintre ceea ce este în interior și ce e în afara ta.


Acum, prin faptul că a început să-și facă simțită prezența, el încearcă să-ți spună că a venit timpul să îi acorzi atenție, să-l explorezi ca să-l cunoști mai bine, să îl accepți și să îi dai locul cuvenit în ființa ta. În felul acesta el îți va permite să crești, să te dezvolți și să te bucuri din plin de viață.

Cu respect și iubire pentru oameni și tot ce le aparține,
Psihoterapeut Magdalena Smolinschi