CONSTELATII FAMILIALE


CONSTELATIILE FAMILIALE - calea catre adevar si ordine

Ce înseamnă o constelație de familie?
Constelațiile de familie reprezintă o modalitate simplă și profundă prin care se creează noi deschideri către creșterea personală. Avem ocazia să vedem adevărul ascuns în adâncurile ființei și al trecutului familiei în care ne-am născut. În măsura în care suntem pregătiți și ne asumăm responsabilitatea, vom recunoaște și accesa acest adevăr, vom putea face o schimbare în interiorul nostru pentru a ne trăi viețile cu sufletul mai ușor.
Constelația de familie este o metodă de terapie de grup sistemică intemeiată de psihoterapeutul german Bert Hellinger, care explorează fenomenologic și prin experiență directă dinamicile ascunse din familii și grupuri umane, pentru a oferi o nouă înțelegere și o viziune proaspătă asupra relațiilor.
Fiecare dintre noi suntem membri ai mai multor grupuri și sisteme, mai mari sau mai mici (familia, grupul de muncă sau grupul de prieteni). Toate acestea ne influențează gândurile, sentimentele și comportamentele într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de gradul în care ne dorim să fim incluși și de puterea lor de incluziune.
Sistemul cu cea mai mare influență este familia, iar din neînțelegerea nevoii noastre de apartenență la aceasta iau naștere cele mai mari dificultăți. În cadrul familiei suntem formați și modelați în mare măsură în moduri pe care uneori nu le înțelegem. Deseori a vedea și a simti adevărata realitate a familiei constituie calea către restabilirea încrederii fundamentale în părinți, în izvorul vieții.
Constelațiile oferă lentilele prin care putem vedea mai ușor rădăcinile unei situații problematice, cu ajutorul cărora putem ieși din dinamica în care suntem prinși fără cunoștința noastră.
Esența constelațiilor este acceptarea adevărului și a propriului loc in familie. Putem spune în alți termeni că o constelație înseamnă și accesul la un grad mai înalt de maturitate și renunțarea la gândirea si iubirea caracteristică copilului. Acest lucru duce la autonomie, la separarea de familie, la libertatea care permite trăirea propriului destin.


Cum se lucrează în constelațiile familiale?
O constelație este un proces de deschidere către o imagine mai clară ce poate duce la găsirea unei soluții pentru dificultatea cu care se confruntă persoana. Metoda are la bază examinarea conexiunilor între diferite elemente ale sistemului de familie, inclusiv acele persoane sau evenimente cărora nu li s-au acordat importanța și recunoașterea cuvenite.

Pentru ca iubirea într-o familie să înflorească, iar membrii ei să crească și să se dezvolte armonios împreună, este nevoie de adevăr și de ordine. Bert Hellinger, intemeietorul acestei metode terapeutice, spune ca există trei aspecte fundamentale care asigură funcționarea optimă a familiei și care stau la baza metodei constelațiilor, pe care el le numește „legile iubirii”:
-toți membrii unei familii au un drept egal de a aparține acelui sistem familial;
-toți membrii unei familii se supun unei ierarhii, acordându-se prioritatea și respectul cuvenit celor care au intrat primii în acel sistem;
-în familie trebuie să existe un echilibru între a da și a primi, adică între ceea ce membrii săi iau și ceea ce dau sistemului.

În constelație, clientului i se cere să creeze o reprezentare spațială a familiei sau a evenimentelor semnificative utilizând persoane din grup, reprezentare ce generează noi informații și noi perspective asupra dinamicii familiei. Adesea aceste dinamici este posibil să fie până atunci doar în parte sau deloc conștientizate de către persoană. Scopul este de a identifica de unde pornesc problemele sau dificultățile din sistem care afectează clientul.

Restabilirea ordinii în sistem poate avea loc în măsura în care clientul este pregătit să lase responsabilitățile cu cei cărora le aparțin și să rămână doar cu ceea ce este al lui cu adevărat, cu viața sa așa cum a fost și cu destinul său așa cum este. Acest lucru este posibil doar dacă clientul reușește să vadă și să accepte adevărul cu deschidere, cu respect și onorând istoria tuturor membrilor familiei sale, restabilind astfel demnitatea acestora.


Ce problematici pot fi abordate prin metoda Constelațiilor Familiale?
Ignorarea și nerespectarea legilor iubirii duce la ceea ce Bert Hellinger numeşte încurcături sistemice. Ele au legătură cu excluderea (încălcarea legii dreptului egal de a aparţine), cu dezordinea în ceea ce priveşte locul în sistem (încălcarea legii ordinii) şi cu dezechilibrul în ceea ce priveşte schimbul (încălcarea legii echilibrului între ce dai şi ce iei din sistem).

Manifestările ce pot apărea ca urmare a încurcăturilor din sistem pot lua diferite forme:
-repetiții și situații asemănătoare pe care le trăiesc unii membrii ai familiei cu ceea ce au trăit alte persoane din același filon familial;
-dificultăți în relaționarea cu membrii familiei din prezent;
-comportamente și simptome fizice aparent inexplicabile ale unor membri ai familiei;
-dificultăți și blocaje observate la nivel individual.

Procesul constelațiilor revelează o imagine simplă și puternică a dinamicii familiale care îi permite clientului să aibă o privire plină de compasiune a întregii situații și asupra tuturor membrilor de familie. Participarea la constelații înseamnă posibilitatea de acces interior la compasiune și iertare, oferă un sens foarte concret unei perspective mai înalte asupra vieții noastre și a celor de lângă noi sau de dinaintea noastră, o perspectivă a adevarului, a solidarității, a destinului și demnității umane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu