sâmbătă, 19 decembrie 2015

FRICA SI PERCEPTIA REALITATII


“Nu te teme de viata! Crede ca viata merita traita, iar aceasta credinta te va ajuta sa creezi realitatea” spunea filosoful William James

Cum ar fi viata noastra daca nu ne-ar mai fi atat de frica? Daca am fi constienti ca in multe situatii avem posibilitatea sa ne oferim noua insine ceea ce avem nevoie pentru a nu ne mai incerca tot felul de frici?
Frica nu este o emotie negativa dupa parerea mea, asa cum a fost etichetata. Daca invatam sa o ascultam, putem auzi ca ea ne atentioneaza cu privire la anumite nevoi ale noastre ce nu sunt satisfacute sau care avem noi impresia ca nu sunt implinite la un moment dat. Doar ca multi dintre noi nu stim sau uitam ca in spate este altceva si lasam responsabilitatea pentru tot disconfortul pe care il simtim in astfel de cazuri asupra ei. Astfel, incepem sa ne luptam cu frica, in vreme ce ne-ar ajuta mult mai mult de fapt sa intelegem ce vrea sa ne spuna, cu ce mesaj vine in viata noastra si sa o acceptam.

Frica este in stransa legatura cu nevoile fundamentale ale fiintei umane, printre care nevoia de siguranta si nevoia de iubire. Asadar, cand ne este frica ar putea fi benefic sa ne intrebam mai intai “Ce nevoie a mea nu este implinita?” si apoi sa verificam daca este fondata intr-adevar frica pe care o simtim. De ce spun asta? Pentru ca atunci cand simtim frica, ni se poate schimba perceptia asupra realitatii si asupra oamenilor cu care relationam. E posibil sa ne creem o imagine deformata despre anumite situatii, persoane sau despre oameni, in general, ceea ce poate duce la dificultati in interactiunea cu acestia.  

Sentimentul de frica poate fi stimulat de tot felul de ganduri care ne trec prin minte, insa este important pentru noi, intr-un anume caz, sa ne intrebam: frica noastra tine intr-adevar de realitatea acelui moment sau ar putea avea legatura cu un eveniment prin care am trecut cu ceva timp in urma, in alt context, cu alte persoane - “Oare chiar ar putea sa se intample lucrul de care imi este frica acum, aici, in aceasta situatie? Chiar imi este amenintata nevoia de siguranta (de exemplu) sau este doar o impresie de-a mea?” Uneori trecutul nu este usor de acceptat si de lasat in urma.


Constientizarea faptului ca il aducem in prezent prin retrairea sentimentului de frica in situatii si cu persoane care nu au nici o legatura cu evenimentele din trecutul nostru, poate reprezenta un prim pas catre momentul in care sa putem vedea cu adevarat, cu mai multa claritate omul si situatia din fata noastra, sa ne reconstruim increderea si sa privim cu atentie pana incepem sa vedem din nou bunatatea si frumusetea din jur si din cei de langa noi. 

Si, intr-un final, sa incepem sa ne bucuram iarasi de viata!



Cu deschidere,
Alina FLOREA

Psihoterapeut Centrul Dianthis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu